Flere bilder av Lakrisrot
Lakrisrot

Lakrisrot - Glycyrrhiza glabra

Navn Lakrisrot
Latinsk navn Glycyrrhiza glabra
Familie Erteblomstfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling SC
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ekstremt store inntak av roten kan føre til ødem, høyt blodtrykk og blokkert tilstrømning til hjertet
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude/ettårig
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap x
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Staude fra erteblomstfamilien, som blir opptil 1.2 meter høy og 1 meter vid. Kan dyrkes som en årlig plante i Norge, kan fungere som staude under gode forhold i klimasone 1 og 2 (Hardfør til -15). Røttene er spiselige rå - og er kilden til vanlig lakris. Svært god i te. For lagring bør røttene graves opp på vinterstid. Der planten kan fungere som en staude vil den begynne å vokse igjen hvis man kun høster den øverste delen av roten. Røtter og jordstengler høstes da først etter at planten er blitt minst tre år gammel. Røttene kan tørkes og har lang lagringstid. Friske røtter og jordstengler kan kokes inn med vann til vannet fordamper, og man får da rålakris. Nitrogenfikserende. Den har dype røtter som er svært gode til å samle opp mineraler fra dypere jordslag. Begynner ikke å vokse før i Juni.

Urtekildens Planteleksikon om Lakrisrot

Formering av lakrisrot

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø:

Deling:Tuedeles på seinvinteren eller tidlig vår når de første skuddene begynner å vise seg. Løft røttene og vask bort jord. Unngå å skade de mest kjøttfulle røttene. Skjær rotkronen i seksjoner med 1-5 skudd på hver del og plant på permanent voksested med skuddene rett under jordoverflaten.